top of page

Byta blöja

Uppdaterat: 6 aug. 2019


Det första året med ett nyfött barn byter du blöja ofta. Det kan kännas svårt i början, men brukar snart bli rutin. Blöjbytena är bra tillfällen att ha kroppskontakt, småprata, sjunga eller leka med barnet. Du kan sätta upp en spegel eller hänga upp en mobil med figurer ovanför skötbordet som kan vara rolig för barnet att titta på under tiden.

Det är vanligt att urin och avföring irriterar huden där blöjan sitter. För att undvika det och eksem med klåda och sveda behöver du byta blöja ofta, tvätta rent, och lufta stjärten. Det är bra att använda blöjor som är så stora att det finns plats för luft mellan hud och blöja. Det brukar gå åt ungefär åtta blöjor per dygn. Det finns många olika sorters engångsblöjor och tygblöjor att välja på, du får prova dig fram till en typ som passar.




Det här kan vara bra att tänka på:

Nyfödda barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vuxna har och blir lättare avkylda. Barnet ska inte ligga naket där det är kallt.

Du kan börja med att öppna flikarna på blöjan utan att ta bort den smutsiga blöjan. Du torkar av eventuellt bajs med blöjan och viker sedan upp den smutsiga blöjan på mitten under barnet. När du torkar och tvättar stjärten på barnet brukar det vara bra att använda sig av trefingergreppet, det vill säga hålla fötterna med tumme, pekfinger och långfinger.

På flickor tvättar du framifrån och bakåt för att undvika att bakterier kommer in i urinröret. Har det kommit bajs innanför blygdläpparna är det bra att försiktigt tvätta bort det med en mjuk, tunn tvättlapp som är fuktad med vatten, oparfymerad tvättkräm eller olja av något slag, till exempel barnolja eller olivolja.

På pojkar ska du inte dra tillbaka förhuden för att göra rent.

Du behöver inte använda salvor och puder i förebyggande syfte.

Det är bra om barnet får vara utan blöja och lufta huden så mycket som möjligt.

Om huden har blivit röd och irriterad är det bra att lufta mycket och inte använda färdigpreparerade våtservetter. Du kan tvätta med oparfymerad tvättkräm eller olja och smörja in barnets stjärt med en skyddande salva innan blöjan sätts på igen, till exempel någon som innehåller zink. Du kan få råd om bra salvor på bvc eller på ett apotek.

Ibland kan barnet få blöjutslag. Det är röda, torra fläckar i blöjområdet. Om barnet dessutom får svampinfektion kan huden bli ilsket röd och glansig. Om barnet har fått blöjutslag kan du behandla det själv, men kontakta bvc om det inte går över. Om du misstänker att barnet har fått en svampinfektion kan du kontakta bvc eller en vårdcentral.


 



137 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page