top of page

Tips på hur du kan dela graviditeten – när det är du som bär barnet


Tips på hur du kan dela graviditeten – när det är du som bär barnetTa graviditetstestet tillsammans Graviditetstestet är startskottet in i graviditeten och för att mamman inte ska få ett försprång så kan det ibland hjälpa att få beskedet om graviditeten tillsammans. Då kan ni dela detta ögonblick och bli lyckliga, ledsna eller förvånade ihop och inte på varsitt håll.


Ge barnet ett ”smeknamn”

Att knyttet inne i magen är en livslevande bebis kan vara svårt att föreställa sig. Ett smeknamn kan därför leda till omsorgsfulla tankar för barnet som faktiskt växer i dig. Du och din partner har skapat en liten person tillsammans och under tiden barnet utvecklas så är det viktigt att prata om allt som kommer röra er blivande familj. Då är det lättare att föreställa sig och prata om någon som har ett namn.


Dela oron under graviditeten Dela liv, barn, frukost och säng. Men som blivande föräldrar är det bra att även dela oron, det som kan vara svårt och jobbigt. Prata med varandra, berätta vad ni känner, tänker, läser och grubblar över som föräldrapar. Ibland kan nämligen en oro ta ut en annan.


Skriv förlossningsbrevet tillsammans

Ett förlossningsbrev är ett hjälpmedel för er och barnmorskan. I stundens hetta kan det under förlossningen kännas som att ingen förstår en. Skriv därför brevet tillsammans och berätta hur ni vill att förlossningen ska gå till. Vilken typ av bedövning som önskas, vad ni är oroliga över och om ni själva vill klippa navelsträngen eller inte. Det är ni som är med och bestämmer och genom att bestämma det i förväg så uppstår färre överraskningar och ni känner mer kontroll när det är dags för förlossning.   


Det ska kännas rätt på er mottagning

Barnmorskor, receptionister, läkare och psykologer. Ni möter många under er graviditet, därför är det viktigt hur de bemöter er. Det ska kännas rätt. Känslan av vad som känns ”rätt” finns bara där, den är närvarande och flyter på utan att bromsa. Den känslan hittar ni i magen och det brukar handla om personkemi. I en känsla av “fel” kan det vara bra att se sig om efter en ny kontakt, som kan leda er igenom graviditeten och får er att känna er både trygga och delaktiga.

 13 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page