top of page

Syskon på väg? Tips mot svartsjukan

Du är gravid igen – stort grattis! Den här gången är ni fler som väntar barn. Men en av er kommer kanske inte vara så säker på att det var en bra idé. Här kommer tips om hur du kan förbereda det äldre barnet.

Svartsjuka är en naturlig känsla Man får vänta sig lite svartsjuka och det är inte konstigt om man tänker närmare på det, nu blir det konkurrens om föräldrarnas uppmärksamhet och kärlek. Förvänta er inte att barnet blir lika glad över tanken på en ny bror eller syster som familjens vuxna.

Lyckligtvis är svartsjuka inte den enda känslan som den nya babyn väcker hos de äldre syskonen. De fylls förmodligen också av kärlek och tillgivenhet. Speciellt om du eller ni som föräldrar handskas med situationen med både medvetenhet och värme.

Förbered barnet Det finns några saker du kan göra för att förbereda barnet på den kommande förändringen:

❤️Börja med att låta ditt barn träffa andra familjer med spädbarn, så att det förstår att det är något naturligt och roligt för hela familjen. Kanske kan han eller hon få hålla den lilla bebisen och få känslan av att en sådan liten varelse kommer snart in i familjen.

❤️Ta med barnet på besök hos barnmorskan, låt det känna barnets rörelser och vara med på ultraljudsundersökningen om det går. Det får barnet att känna sig viktig och fylld av förväntan. Om barnet får delta i processen skapar det en nyfikenhet och han eller hon känner sig förmodligen mindre svartsjuk och lite mer förberedd när den nya bebisen kommer.

❤️Låt barnet vara med och välja säng eller kanske syskonvagn eller prata om namn till det nya syskonet. Beroende på det äldre barnets ålder kanske det är bra att även se till att han eller hon också får till exempel en ny säng.

❤️Förklara för barnet att en bebis behöver mycket hjälp och kan ibland gråta mycket, det bidrar till att det blir tålmodigare mot den nya bebisen.

❤️Om barnet ska sluta sova i sin spjälsäng eller om det sker andra förändringar, till exempel om det ska börja i förskolan, ska ni se till att det görs i god tid före barnets födelse. Fundera över att ställa undan spjälsängen i några månader. När ni sedan tar fram den igen har det första barnet slutat tänka på den som sin säng.

❤️Kanske kan ni sjunga för det nya syskonet som fortfarande ligger i magen och prata om att det redan hör era röster.

❤️Var ärliga. Berätta om allt fint med att få ett nytt litet syskon, men också om det som kan vara jobbigt för ett storasyskon i början. Speciellt när bebisen får mycket uppmärksamhet och behöver mycket omsorg. 

❤️Förbered er också på att bli testade av den som nu ska bli storasyskon. Speciellt om det är litet. Det är viktigt att ha plats i knäet för båda två och att aldrig välja bort ett syskon.

❤️Syskon är alltid välkomna att vara på BB den tid familjen önskar och det är en bra idé. Det är en stor händelse när en ny familjemedlem kommit till världen som alla i hela familjen behöver få vara med och dela.30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page