Resa med småbarn

Spädbarnstiden är en bra period för resor om du har ett barn som sover mycket. Ta vara på det lilla barnets avslappnade inställning till livet och försök komma iväg på en första familjesemester tillsammans. Det blir en fin upplevelse som också ofta skapar ännu mer gemenskap i familjen.
Några föräldrar utnyttjar den här tiden och reser utomlands med sin bebis. Ofta handlar det om ett resmål där det går att koppla av i skuggan på en terrass eller vid havet. Så länge barnet får tillräckligt med mat och sömn och får vara nära sina föräldrar är det nöjt var det än är. Men det kan vara en bra idé att planera semestern utifrån att stanna på en plats. Att flytta många gånger kräver energi och kan vara stressande, eftersom den lilla reskamratens behov och bagage ofta är stort. Viktigt att tänka på innan ni reser på familjesemester med en bebis
Berätta om era resplaner för BVC i förväg om ni planerar en längre resa utomlands. Det bästa är om barnet har fått sina första vaccinationer, vanligtvis i tremånadersåldern.
Funderar ni på att bege er till en mer avlägsen plats? Okej, men se alltid till att det finns tillgång till läkare och sjukhus.
Ibland kan du som flyger med barn få lov att ta med dig extra fri vikt på incheckat bagage, utan att behöva betala extra för detta.
Ta reda på vad som är tillåtet att ta med genom säkerhetskontrollen som handbagage.
På vissa flygbolag kan man beställa "baby bassinet" för spädbarn och barn upp till ett år. Det är en säng/korg som monteras på väggen framför dig där barnet kan sova.
Trycket som uppstår vid start och landning kan orsaka lock och smärta i öronen hos det lilla barnet. Det bästa sättet att hjälpa barnet att tryckutjämna i öronen under start och landning är att låta barnet amma eller suga på en napp eller nappflaska. Prova även att ge barnet något att leka med för avledning.
Förslag på packlista när man ska resa med ett litet barn
Om barnet är äldre än sex månader är en lätt, hopfällbar barnvagn en god investering. Det bästa är om barnet kan sova bekvämt i den och att den har fullt liggläge.
En ryggsäck är också bra att ha. Att kunna packa ner tvättlappar, blöjor och allt man behöver och ändå ha två fria händer tillgängliga är smidigt när man har ett litet barn.
Under förutsättning att ni inte reser till en väldigt avlägsen plats, behöver ni bara packa det som ni behöver de första dagarna. Det mesta går ju att köpa när ni kommer fram.
Packlista - handbagage på flygresa med barn
Barnmat, grötpulver, välling och modersmjölksersättning, dryck och snacks om barnet är tillräckligt stort.
Välling och nappflaska. Nappflaskan är bra även för vatten då det är extra viktigt med vätska på planet där luften kan vara torr.
Haklapp tallrik och bestick om barnet är lite äldre.
Ombyteskläder.
Blöjor, tvättservetter och ev medicin.
Leksaker, kramdjur och annat att roa barnet med på flygresan.
Ta med extra mat för ett dygn om det skulle bli förseningar på flyget eller om ert bagage skulle komma bort eller bli försenat.
Barn under ett år kostar i regel inte något extra på flyget, så länge det kan sitta i någon av föräldrarnas knä.
Bra att tänka på för att skydda det lilla barnet när ni kommit fram till semesterorten
Låt barnet vistas i skuggan. Små barn ska helst inte vara i solen alls, särskilt inte mitt på dagen (mellan kl. 11-15) när solljuset är som starkast.
Var också försiktig med solljus som reflekteras från omgivningen, till exempel från vatten, sand och snö.
Skydda barnet med täckande kläder och solhatt även om ni är i skuggan.
Till barn under två år bör man välja solskyddskräm med partikelfilter som bildar en skyddande hinna på huden.
Ställ alltid barnvagnen i skuggan. Små barn har svårt att reglera sin temperatur och blir lätt för varma.
Ha alltid med vätska till barnet.
Kontrollera sängutrustningen. Många hotell har babysängar som man kan låna. Kontrollera dock säkerheten på låneutrustningen, eftersom standarden varierar från land till land.
Tips för att hålla sig frisk på familjeresan
Att resa med en bebis och bli magsjuk eller få andra sjukdomar är extra känsligt. Det är också viktigt att inte själv smitta barnet.
Vid minsta osäkerhet – undvik kranvatten och köp istället vatten på flaska.
Var extra noggrann med handhygienen. Torka dig inte på en använd allmän handduk.
Var försiktig med att klia dig i ögonen om inte händerna är nytvättade. Ofta blir vi smittade via ögonens slemhinnor.
Ta med dig handsprit och rengör händerna ofta.
Ät väl tillagad mat. Undvik fisk, kyckling och skaldjur om du är osäker på om den är bra eller ordentligt tillagad.
Det är bättre att äta mat som är nyligen tillagad än bufféer där du inte vet hur länge maten stått framme.
Undvik frukt och sallad som kan vara sköljda i kranvatten. Frukt som går att skala är ett bra alternativ.
Smittkällor som vi kanske inte tänker på är pengar, ledstänger, alla knappar som till exempel hissknappar eller tangentbord och dörrhandtag. På toaletten är det spolknappen som ofta är den del som har mest bakterier. Det är därför viktigt att alltid tänka på att tvätta händerna relativt ofta.
Ha det nu allra bäst på resan!
#nyfödd #newborn #vivigraphy #semester #sommar #bebis #sova #resa