top of page

Här får du tips om hur du hjälper en förkyld bebis och vad du bör hålla koll på.

Uppdaterat: 27 nov. 2019




Under graviditeten bär alla barn på samma slags antikroppar som mamman. De stannar kvar under barnets första månader i livet och skyddar från många sjukdomar som mamman tidigare gått igenom. Dock ej mot vanliga förkylningar. Risken att ditt barn ska bli förkylt är därför ganska stor. Det brukar gå bra, men kan göra att ni alla sover sämre än vanligt. Försök alltid att amma barnet trots att det är snorigt, det kan hjälpa till att förebygga utveckling av öron, näs- och halsinfektioner. Misstänker du att barnet har feber? Läs tips och råd om feber och feberkramper här och om typiska barnsjukdomar här.  Ifall barnet verkar bli sämre, har svårt att få i sig mat och vätska och är slött bör du alltid kontakta läkare.


Täppt näsa och näsdroppar

Att vara rejält snorig är extra tufft när man är liten. Det gör det svårt att andas och äta samtidigt. Är näsan täppt kan du använda några droppar bröstmjölk eller koksaltlösning från apoteket, som näsdroppar före amning. Gör så här: Lägg barnet på ett plant underlag och håll dess huvud försiktigt med ena handen, medan du häller dropparna/bröstmjölken i dess näsborrar. Upprepa ungefär var fjärde timme.


Snoriga barn sover dåligt

Håll barnets näsa ren och torka bort allt snor för att skydda huden runt näsan. Du kan smörja lite zinksalva eller barnolja under näsan om där blir rött, irriterat eller uttorkat. En täppt näsa gör det också svårt att sova, och snuva som rinner bakåt ner i halsen kan ge hosta. Prova att höja huvudändan på barnets säng ungefär 15 centimeter genom att lägga ett par tjocka böcker under dessa två sängben. Det finns också speciella sängbensförhöjare att köpa.


Förkylning ger ibland öroninflammation

Vid en förkylning är barnet i regel gnälligt och missnöjt med feber runt 38,5 ºC eller högre. Ofta kan man känna små svullnader vid halsen, i armhålorna eller ljumskarna. Det är lymfkörtlar som svullnat i samband med infektionen, vilket är en del av kroppens immunförsvar. Ibland följs förkylning och feber av ont i öronen. Om du misstänker att det rör sig om en bakteriell infektion, som öroninflammation, bör du låta en läkare undersöka barnet. Det går alltid bra att ringa till sjukvårdsrådgivningen om du är osäker på ifall ni borde söka sjukvård eller inte.


Långdragna besvär kan tyda på allergi

Om barnet nyser, om ögonen och näsan verkar klia och rinna kan det handla om allergibesvär. Kvalsterallergi märks mest på mornarna, pollenallergi under pollensäsongen. Prata med er läkare ifall du tycker att symtomen stämmer in på allergi.


Förkylningsutlöst astma är vanligt

Ifall barnet har perioder med hosta, pipande utandningar och andnöd kan det röra sig om astma. Förkylningsvirus är den vanligaste orsaken till akuta astmabesvär hos barn. Det finns en särskild typ av astma hos icke allergiska småbarn som kallas infektionsastma, eller förkylningsastma. Sådana besvär börjar ofta under barnets första levnadsår och brukar hos de flesta växa bort runt två, tre års ålder. Astmabesvär vid förkylning drabbar ungefär vart femte barn någon gång under småbarnsåren. Oftast är symtomen lindriga, men vissa barn kan få svårare attacker. Det brukar gå lättast för barnet att andas i upprätt ställning, sittande i ditt knä eller i sängen med kuddar som stöd. Det brukar också kännas skönt att andas in sval luft. Kontakta BVC eller läkare om du misstänker att ditt barn har astmabesvär.


Skällande hosta hos bebisar kan vara krupp

En del barn kan få så kallad krupp i samband med en vanlig förkylning. Då svullnar slemhinnan strax nedanför stämbanden. Barnet får en hes, skällande hosta som gör ont och gör barnet oroligt. Svullnaden ökar när barnet ligger ner, därför vaknar barnet ofta med hosta och andningsbesvär efter någon timmas sömn.


RS-virus symtom

Infektioner med så kallat RS-virus är särskilt vanliga under vinterhalvåret. Hos oss vuxna brukar de bara visa sig som en vanlig förkylning, men spädbarn kan få svåra besvär. RS-viruset är mycket smittsamt, bland annat genom nysningar och direktkontakt. Därför bör du undvika att ta med ditt nyfödda barn till ställen där det vistas mycket människor. När barn smittas av RS-virus får de ofta pipande, rosslig andning med riklig slembildning, hosta och snuva, de kan tappa aptiten och inte vilja vare sig äta eller dricka. Spädbarn kan drabbas av andningssvårigheter, och i värsta fall av andningsuppehåll. Infektioner med RS-virus är i regel besvärligare och varar längre än vanliga förkylningar, upp till en månad.


Sök vård direkt om barnet

är slött och ointresserat av omgivningeninte orkar äta eller drickaandas ansträngt eller får andningsuppehållhostar mycketär blekt eller blåaktigt.


Läkemedel till små barn

Du bör alltid prata med läkare eller BVC innan du ger ett litet barn medicin.

Tänk på följande:

Följ alltid anvisningarna om hur mycket och hur ofta medicinen ska ges.Förvara medicin utom räckhåll för barnet.Ge aldrig barnet en annan persons medicin.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177, för råd vid förkylning, feber eller annat sjukdomstillstånd.



#nyfödd #newborn #vivigraphy #tips #förkyld #krupp #astma #förkylning

114 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page