top of page

5 tips till dig som nybliven förälder


Naveln

Resterna av bebisens navelsträng kommer att skrumpna, lukta lite illa – och till slut lossna av sig själv. Stumpen faller normalt av efter 8 till 12 dagar. Naveln ska hållas ren och du kan tvätta den försiktigt med vanligt vatten på en tops och sedan torka med en torr tops. Det finns inga nerver i navelstumpen och därför känner inte barnet något när du tvättar den. Det är helt normalt att naveln blöder och vätskar sig lite. Om den däremot blir röd och svullen, börjar lukta värre och vätskar ännu mer, kan det tyda på en infektion. Kontakta i så fall BVC. Det går bra att bada barnet även om inte navelstumpen har fallit av ännu.Klippa bebisens naglar

Naglarna på ett nyfött barn kan vara långa och vassa, och viftande armar kan göra att det river sig i ansiktet. I början kan det vara svårt att se hur mycket av naglarna som är sammanvuxna med huden. Därför kan det vara klurigt att klippa dem med sax. Då är det bättre att fila, eller riva av lösa flikar försiktigt. När naglarna blir för hårda för att riva av – efter cirka en månad – kan du börja klippa dem rakt av med en nagelsax eller nagelklippare för bebisar. Du kan sköta om barnets naglar medan det sover, gärna strax efter ett bad då naglarna är lite mjuka.


Att tvätta irriterade ögon

Under de första levnadsdagarna kan bebisens ögon vara en aning svullna, men det brukar gå över av sig självt. Ögonen kan också bli irriterade och vätska sig. När barnet har sovit kan du behöva torka ur dem. Torka utifrån och in mot ögonvrån med en mjuk kompress med lite ljummet vatten, alternativt koksaltlösning från apoteket. Om ögonbesvären inte blir bättre kan det vara en infektion som behöver behandlas – kontakta i så fall BVC.Rengöra bebisens öron

Rengör örat utvändigt när det är nödvändigt, kanske någon gång i veckan. Undvik att peta barnet inne i öronen - det öronvax som finns där ska faktiskt vara där. Om du stoppar in en bomullspinne är det lätt hänt att du petar in vaxet i örongången vilket kan orsaka vaxproppar.


Ge D-vitamin redan efter en vecka

Under barnets första två år behöver det extra D-vitamin i form av fem D-droppar varje dag, året runt. Rekommendationen är att börja ge D-droppar när barnet är en vecka gammalt.

 

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page